7.12.07

Gistermiddag naar de film. Bij mij in de buurt is een thater, Thalia, waar The Back Lot een documentairefestival heeft georganiseerd. De zaal is mager gevuld en het is er koud. Maar kou en warmte zijn een relatief begrip, daar ben ik inmiddels wel achtergekomen.

Na twee korte documentaires volgt de hoofdmoot van die middag: Block Party. Een registratie van de organisatie van een buurtfeest dat Dave Chapelle organiseerde in Brooklyn, geregisseerd door Michel Gondry (bekend van Eternal Sunshine of the Spotless Mind en clips van Björk en The White Stripes).

Het publiek bestaat voor de ene helft uit toeristen (of in ieder geval niet-Surinamers) en voor de andere helft uit Surinaamse schoolkinderen die de bioscoop vooral ter verkoeling opgezocht lijken te hebben. Ondanks dat het klasje van ‘Ssssst’ tot erger krijgt toegeroepen, blijven de prepubers onverstoord doorkletsen. Ik kan me er niet druk om maken, de botsing is zelfs zeer vermakeijk, als je het wil zien.

Weer buiten blijkt de ingang te zijn voorzien van een overdekte (kunststof) rode loper voor de genodigden van de besloten avondvoorstelling. De laatste hand aan de belichting wordt nog gelegd. Enige tijd later meldt chique Paramaribo zich voor de ego walk, een enkeling zelfs gebracht door een limousine die zich langzaam, achter een straathond aan, voor de ingang tot stilstand komt.

In de hoop op een live verslag op televisie of een reportage in het journaal loop ik naar huis. Maar daar wordt geen melding gemaakt van het festival. Misschien vanavond...

6.12.07

PC051970

Toen jullie met vol van verwachting kloppende harten op de goedheiligman zaten te wachten, wellicht onder het genot van boerenkool met worst of een andere winterse pot, keek Koningin Wilhelmina, als altijd, uit over de Surinamerivier in de richting van 'De brug' naast Fort Zeelandia. En ik tracteerde mezelf op een surprisetocht door het centrum van Paramaribo, langs de centrale markt, de Waterkant, het presidentieel paleis, het Onafhankelijkheidsplein en de Palmtuin. Om uiteindelijk te belanden op het overdekte terras van Het Vat om een Parbo-biertje te nuttigen.

PC051979

Als je dacht dat hier het proces over de ‘decembermoorden’ hier gesprek van de dag is, dan heb je het mis. De meeste nieuwsgesprekken betreffen de staking van buschauffeurs (op de radio opperde iemand zelfs om een Nederlands bedrijf de bussen efficienter te laten rijden), en de jaarbeurs van Paramaribo. Beide ‘evenementen’ zorgen voor vastlopend verkeer in de stad maar taxichauffeurs varen er wel bij.

PC051975

Een ander in het oog springend fenomeen is de sinds kort uitgebarste telecomoorlog. De firma Digicel heeft geen gebrek aan budget en overdondert de consument hier op alle mogelijke manieren met rood-witte vlaggen, winkels, een zeppelin boven de jaarmarkt en spotjes op radio en tv. Concurrent en voormalig monopolist TeleG doet wat ze kan maar lijkt niet op te kunnen tegen het geweld van Digicel. Een derde partij, Unica, heeft nog niet eens een goedgekeurd netwerk, en lijkt het niet te gaan halen. Dat de verschillende netwerken nog geen interconnectie hebben, maakt het voor de consument niet makkelijker om te kiezen.

PC051973

Dat de tekst absoluut niet bij de foto’s past zal jullie hopelijk worst wezen. Is dan weer lekker bij die boerenkool...

PC051978

4.12.07

En dat je niet denkt, dat het alleen in Nederland regent!

Vandaag geen foto's maar een stukje uit het RTL4 Nieuws dat een impressie geeft van mijn huidige werkplek. klik hier

3.12.07

PC021937

Zaterdag aangekomen, zondag viel ik meteen met m'n neus in de boter... of boot eigenlijk. Tripje over de Surinamerivier naar plantages...

PC021918

... langs dolfijnen...

PC021905

(Alleen, mensen die dolfijnen fotograferen zijn iets makkelijker vast te leggen dan Flipper en z'n vriendjes.)

...en naar het strand:

PC021959

PC021953

Dit is het uitzicht vanuit het apartement waar ik de eerste drie weken verblijf:

PC021897

Meer foto's op http://www.flickr.com/photos/83555369@N00/