23.7.10

Afgelopen weekend was ik op de Wilhelminastraat in Nieuw Amsterdam, als je weet waar ik in Nederland woon is dat een leuk gegeven. Aan het eind van de Wilhelminastraat is het openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam dat onlangs flink gerenoveerd is.



In de oude gevangenis van het fort zijn tegenwoordig exposities. Maar de muren in de cellen zien er nog net zo uit als toen er nog gevangenen opgesloten werden, met collages van uit bladen geknipte pin-ups en idolen.



Je mag het natuurlijk niet zeggen, maar die vergeelde en afgebladderde knipsels vond ik mooier dan de moderne kunst die er hing.

22.7.10

Gisteren schreef ik al over de slang op de hoek van de straat. Bij deze de beelden die mijn buurman van de boa constrictor schoot.


Video met dank aan buurman Robbert.

Gelukkig is het enige metrostation van Paramaribo bij mij om de hoek.

21.7.10

Toen ik gisteren thuis kwam, liet mijn buurman mij een filmpje zien dat hij die middag had gemaakt met zijn mobiel. Op het filmpje herkende ik duidelijk de hoek van onze straat. Nog geen vijftig meter van mijn huis. Verder zag ik op de Blackberry een man met een slang vechten en uiteindelijk onder bedwang houden door met twee handen zijn kop, vlak achter zijn bek, te omklemmen. De slang had duidelijk geen goed humeur.

Blijkbaar had iemand de slag gezien en de gemeente gebeld. Twee gemeentewerkers waren langsgekomen. Een van de twee is op de film te zien met een meetlat (“we moeten het natuurlijk wel allemaal registreren”). De meetlat bleef echter op veilige afstand. De gemeentewerkers durfde de boa constrictor van zeker twee meter niet aan. Toen stopte de auto met de slangenvechter. Een Javaan met een blauw TeleG-shirt aan dook op de slang.

Bij navraag bleek het niet ongewoon dat slangen bij de huidige zware regenval naar de stad toe trekken. De sloten in hun natuurlijke habitat buiten de stad lopen vol en daar houden ze niet van. Dus kronkelen ze zich een weg naar de stad om ratten te vangen. In Nederland laten we ons afval niet buitenstaan omdat daar ratten op af komen. In Suriname waarschuwt men: laat het afval niet buiten staan want daar komen ratten op af… en daar komen slangen op af.

Waarom dook die Javaan dan op de boa? Volgens mijn Surinaamse collega’s levert een slang van dat formaat snel enkele honderden SRD op als je het beest aanbiedt bij een Chinees. Sambal bij?

20.7.10

Ik zie rook voorbij trekken. Aan de overkant van mijn straat lijkt iets te branden en de rook trekt weg in de richting van de Hermitage Mall. Ik loop naar buiten om te zien waar het vuur is. Inderdaad brand er een flink vuur in de berm aan de overkant, er staan daar geen huizen. Wat zal ik doen?

Er fietsen twee jongens op crossfietsen door de straat. Ze hebben geen aandacht voor het vuur. Blijkbaar is dit normaal. Mijn buren zijn bezig in de tuin en lijken geen acht te slaan op rook of vuur. Misschien hebben ze het zelfs aangestoken om het een of ander te verbranden.

Als de brand nu overslaat naar de bomen erachter, dan zou het toch wel flink bedreigend kunnen zijn. Onder mijn tv ligt een telefoonboek. Laat ik vast het telefoonnummer van de brandweer opzoeken en in mijn telefoon zetten, dan heb ik dat in ieder geval.

Nadat ik het nummer van de brandweer in mijn telefoon heb gezet, begint het heel even, heel hard te regenen.

19.7.10

Zojuist, in mijn lunchpauze, is Desi Bouterse door de Nationale Assemblee gekozen tot president van Suriname. Het meisje van bakker waar ik was, stond te klappen en te springen van opwinding. Toen ik terugliep naar mijn werk hoorde ik vuurwerk en werd er duidelijk meer geclaxonneerd dan normaal.

Voor Nederlanders (dus ook voor mij) is het moeilijk te begrijpen dat Suriname als president iemand kiest die eerder op ondemocratische wijze aan de macht is gekomen, onder wiens verantwoordelijkheid dertien politieke tegenstanders zijn geëxecuteerd en die in Nederland veroordeeld is voor drugshandel. Voor Surinamers ligt dat blijkbaar anders. Door een paar gesprekken met mensen hier kan ik het nu iets beter bevatten.

Veel Surinamers snappen ook wel dat veel van wat Bouterse heeft gedaan niet door de beugel kan. Maar dat zijn ze hier gewend van politici. Vooral Nederlanders zouden moeten begrijpen dat Suriname nog een zeer jonge democratie is. Men is hier vrij pragmatisch en ziet in Bouterse een leider met een visie. Iemand die het land verder kan helpen en daar bij niet terugkijkt naar het verleden en dus naar Nederland. En inderdaad gisteren zag ik Bouterse op tv op gedistingeerde wijze spreken over onderwijs. Hij vond dat het onbestaanbaar was dat een land waar landbouw zo een grote rol speelt geen landbouwschool heeft. Volgens mij een zeer heldere constatering.

Ja maar, die man deugt niet, hoor ik u roepen. Maar wat is het alternatief? Zal de Surinamer zeggen. Van de politieke tegenstanders van Bouterse, in Nederland wat minder bekend, wordt hier gezegd (ik heb het niet gecheckt) dat ze respectievelijk verkrachter, grootste drugsdealer van het land en corrupt zijn. Van Bouterse wordt gezegd dat hij van zijn land houdt terwijl anderen te veel op Nederland leunen. De tijd zal het leren.


foto via http://twitter.com/VIVA_nl
Om nog even terug te komen op de Surinaamse diversiteit: ook wat betreft munteenheden kunnen ze er hier wat van. Natuurlijk heb je hier de SRD (Surinaamse dollar), die gebruik je voor je dagelijkse boodschapppen en om je taxi te betalen. Dan heb je de US Dollar. Als ik check hoeveel beltegoed ik heb op mijn prepaid telefoon dan krijg ik dat te zien in US Dollar. Verder staan auto's aangeprezen in US Dollar en ook de prijzen van hotels staan vermeld in Amerikaanse valuta. Dan heb je nog de Euro. Huizen betaal je hier in Euro's en ook tripjes naar het binnenland. Verder heb je hier de mogelijkheid om bij zogenaamde cambio's Euro's te pinnen en die meteen weer om te zetten in SRD, over het algemeen tegen een gunstigere koers dan wanneer je geld pint.